De Zwaan een karakteristiek kroegje

door Sjirk Wijbenga

Je bent in Makkum en je zoekt een gezellige  horeca-gelegenheid waar je voor een redelijke prijs een goede maaltijd kunt nuttigen, of waar je ’s avonds laat nog dankzij de terrasverwarming en een fleece dekentje lekker in de openlucht kunt zitten, of waar je op je gemak een biljartje kunt leggen. Of je zoekt een zaaltje voor een vergadering, een feestje of een etentje. Of je zoekt dat ene karakteristieke kroegje waar je onder het genot van jouw favoriete drankje de wereldproblematiek kunt bespreken

De Zwaan is het allemaal. Een paar minuten lopen vanaf de oude vissershaven staat in het hartje van Makkum het etablissement dat -als het zou kunnen spreken- een eeuw aan verhalen te vertellen heeft. Van een eenvoudig café heeft eigenaar Henricus Hack (Rick) in de loop der jaren er een horecabedrijf van gemaakt met vele mogelijk-heden. Op de bovenverdieping is een fitnesscentrum ingericht waar Rick inmiddels ook eigenaar van is. De 75 jarige Leo Vree neemt daar nog steeds de honneurs waar. Van leeftijdsdiscriminatie kan Rick dus nooit beticht worden.

Rick, geboren in Gouda op 30 augustus 1958, verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Bolsward. Zijn vader werkte als productiechef bij de toenmalige Nestlé. (Nu Hochwald). Voor Rick werd het al snel duidelijk dat zijn toekomst in de horecasector lag. Op 14 jarige leeftijd begon hij als hulpje in de bediening. Zijn eerste werkgevers in Bolsward waren: Het Motel, De Groene Weide en het Hofje. Daarna richtte hij z’n blik op Makkum en kon hij in De Tapkeamer (nu Belboei) aan de slag. Nog één keer keerde hij terug naar Bolsward om in ’t Bargje te werken en vervolgens nam hij op 3 januari 1987 de
Zwaan in Makkum over van de toenmalige eigenaar
Siebe Adema.

Volgend jaar is dat 25 jaar geleden. Vooralsnog heeft Rick geen concrete plannen in de richting van een jubileumfeestje. De hoeklocatie in het centrum van Makkum heeft een gemoedelijke sfeer waar je in alle rust van een drankje kan genieten. Bij binnenkomst van het authentieke pand merk je meteen de nostalgische sfeer die het rookvrije café uitademt. Vanaf 1 juli 2008 geldt er wettelijk een rookverbod, waarmee het verboden is in horecagelegenheden te roken omdat het personeel recht heeft op een rookvrije werkplek. Rick is over de regeling behoorlijk ontstemd. Traditioneel wordt er door de bezoekers, eigenaren en personeel veel gerookt in de kroegen. Een rookverbod kost je altijd klanten en het is frustrerend als je ziet dat andere kroegen het verbod aan hun laars lappen. Van overheidswege wordt er volgens hem dan ook veel te laks mee omgegaan. Als voordeel van een rookvrije kroeg merkt hij wel op dat je de volgende ochtend geen last hebt van de overtollige geurstanken van de vorige avond.

 


Rick heeft zelf overigens in 6jaar al niet meer gerookt. Door de jaren heen heeft Rick veel mensenkennis opgedaan en deelt hij lief en leed met zijn klanten. Iedere stamgast noemt hem bij de voornaam. Omgekeerd is dat ook het geval en weet hij het voorkeurdrankje van de meeste stamgasten feilloos te benoemen. Bij binnenkomst is een handgebaar soms voldoende en wordt de consumptie verder ongevraagd voor hem klaargezet. Daardoor voelt de klant zich thuis in de Zwaan en wordt hij beschouwd als een goede kennis. Rick sponsort in Makkum een groot aantal verenigingen. Om maar wat te noemen; het kaatsen, voetbal, volleybal, bridge, het Leugenbollepop en de Makkumer zaalvoetballers. Ondanks het tonen van de betrokkenheid bij het Makkumer verenigingsleven bekruipt hem weleens het gevoel dat er vaker een sponsorberoep gedaan wordt bij de horeca dan bij de overige middenstanders. Natuurlijk probeer je met sponsoring ook klanten te trekken naar het café. Zo verzamelen de zaalvoetballers voor het vertrek naar Harlingen in de Zwaan en komen ze na de wedstrijd nog even een biertje bij hem drinken. Eén keer per jaar vertrekt Rick met het team naar Ameland waar dan een weekend toernooi wordt georganiseerd. Dat zijn de leuke uitjes.

Twee hobby’s zijn voor Rick van grote waarde. Naast motorrijden heeft hij nog één grote passie; Duiken! Het liefst doet hij dat bij de Caribische eilanden waar de zee verrassend helder is. Het is een pure sensatie te kunnen ademen onder water en alles van dichtbij te observeren. Door het zien van documentaires op de televisie kun je wel een voorstelling maken van een onderwatergebied maar in het echt is het voor iedereen een aanrader.

 

 

 

Vorige pagina